The year of less – ajatuksia kirjan jälkeen

35488858

Moi!

Kuuluuko blogi-tekstin alussa tervehtiä lukijoita? Kertokaa.

But something I had learned time and time again was that every small change you make pays compound interest. It helps you make another change, another mind-set shift, another decision to live a new way.

Mä luin kirjan. Sen nimi on The Year of Less, sen on kirjoittanut Cait Flanders ja sitä ei valitettavasti ole (vielä) käännetty suomeksi. Englanninkielinen versio on kuitenkin jo löytänyt tiensä ainakin Pirkanmaan kirjastoille ja muodostamassa pientä varaus jonoa – mitä voisi ehkä pitää merkkinä myös käännösversion kysynnästä?

Omaelämänkerrallisessa kirjassaan Cait Flanders kertoo vuodesta, jolloin päätti olla ostamatta mitään (tarpeetonta). Hän muodosti säännöt itselleen siitä, mitä tämä käytännössä hänen kohdallaan tarkoitti, ja piti niistä kiinni 365 päivää. Kirja ei kuitenkaan oo mikään luettelo asioista, joita voi jättää ostamatta, vaan syvälle menevää henkilökohtaista kerrontaa riippuvuuksista, tavoista lohduttaa itseään ja käyttää rahaa. Mä olin yllättynyt miten haavoittuvalla ja aidolla tavalla Cait kertoi elämästään. Miten kaunis tarina muodostuu tavallisen ihmisen vähän epätavallisesta vuodesta, kun siitä kertoo niin intiimisti.

One of the greatest lessons I learned during those years is that whenever you’re thinking of bingin, it’s usually because some part of you or your life feels like it’s lacking – and nothing you drink, eat or buy can fix it.

Mä aloitin lukemaan The Year of Less kirjaa siinä uskossa, että opin jotain järkevämmästä kuluttamisesta. Se mitä löysin olikin muistutus kuunnella omia tarpeitaan ja tunteitaan sen sijaan, että yrittää turruttaa niitä erilaisilla mielihyvää tuottavilla ostoksilla tai teoilla. Kirja ei vedonnutkaan järkeen ja numeroihin – vaikka toki niihinkin – vaan lähti liikkeelle tunteista ja tarpeista.

Cait Flanders kijroittaa tosi kaunista ja helppolukuista tekstiä. Se herätti paljon ajatuksia ja jätti mietittävää vielä tulevaisuuteenkin. Suosittelen kirjaa lämpimästi kaikille, jotka haluaa miettiä omia kuluttamistapojaan, ottaa pieniä askelia kohti uudenlaista elämää tai vain lukea mielenkiintoisen tarinan aidosta elämästä.

I still don’t understand why we are always so quick to push off the things we actually enjoy doing for things that take just a little less effort.

Maailmassa on paljon iloja, jotka ottaa ”jaksamisen vaivan”. Jatkossa koitan muistaa vaivautua tekemään mukavia asioita helppojen sijaan. Edes vähän useammin.

Ootko lukenut The Year of Less -kirjan? Mitä mieltä olit? Kerro kommenteissa!

Nelli

Ps. Cait Flandersilla on myös blogi – tässä linkki.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *