Ahaa elämäyksiä MBTI -persoonallisuustyyppien avulla

Mä olen viime aikoina kuunnellut työmatkoillani podcastejä – eniten oon innostunut Personality Hacker nimisestä itsensä tuntemiseen ja kehittämiseen liittyvästä yhdysvaltalaispariskunnan pitämästä podcastistä. (Onko tälle sanalle hyväksyttävä käännetty vaihtoehto, Kalle?) (Kalle on mun veli ja olen ulkoistanut kieliopilliset seikat elämässäni hänelle.) Personality Hackerissä käydään läpi teorioita ja tutkimustuloksia, jutellaan kokemuksista ja vinkeistä elämässä ja mietitään, miten tästä touhusta sais parhaiten irti kaiken mahdollisen hyvän. Pidän myös siitä, että yksi heidän arvoistaan on aina miettiä asioita ”elämää vahvistavalta” kannalta eli miten toimia niin, että se tuo hyvää omaan ja muiden elämään ei niin, että tekee itselle tai muille hallaa – isoa tai pientä.

Myers-Briggs persoonallisuustyypit

Vaikka Personality Hacker ottaa huomioon useita teorioita ja näkökulmia, heidän isoin asiantuntemuksensa löytyy Myers-Briggs persoonallisuustyyppien parista. Lyhennettynä puhutaan MBTI:sta. Testejä tähän on netti pullollaan (esim. tämä ja tämä, molemmat suomenkielisiä sekä tietysti tämä Personality Hackerin sivuilla) joten, jos asia kiinnostaa, kannattaa tehdä vaikka muutama eri versio saadakseen vakuuttavamman tuloksen. Tuloksena saat neljän kirjaimen yhdistelmän, joiden tarkoitusperiä voi opiskella mua huomattavasti enemmän asiaan syventuneiden ihmisten nettisivuilla. Mun kirjain yhdistelmä on INFP ja Personality Hackerin lisäksi parhaat pohdinnat aiheesta oon lukenut täältä Personality Junkie -sivuilta. Kaikki testit tietenkin antaa lopuksi kuvauksen sun persoonallisuustyypistä.

Tuo kirjainyhdistelmän tulkinta antaa pintaraapaisun sun persoonallisuuden kuvioihin, mutta kun näihin artikkeleihin ja podcasteihin tutustuu yhtään syvemmin, löytyy pinnan alta mm. kognitiiviset funktiot, joilla kaikki 16 eri persoonallisuustyyppiä oppii ja tekee päätöksiä hieman omalla tyylillään. Mulle näiden artikkelien lukeminen on tuonut lisää itsetuntemusta – mistä mä nautin ja koen tärkeäksi elämässä – ja myös selityksiä asioihin, joita en oo ymmärtänyt itsessäni. Mä halusin jakaa tätä kokemusta teidän kanssa, koska mulle tämä on tuonut paljon vinkkejä parempaan elämään.

MBTI-teorian mukaan meistä jokainen käyttää neljää kahdeksasta olemassa olevasta kognitiivisesta funktiosta ja niiden järjestys eli vahvuus/kehittyneisyys muodostaa meidän persoonallisuutta, joka taas ohjaa meidän käytöstä. Mulle tämä teoria, jo muutaman viikon ”opiskelun” jälkeen on tuonut paljon vinkkejä siihen, miten pitää huolta itsestäni.

Lepoa ja kasvua

Mulle luontaisin tapa ajatella on ”introvertti tunne” eli teen päätöksiä elämässä sen pohjalta mikä tuntuu mulle sisäisesti oikealta ratkaisulta. Mä tarvin omaa aikaa voidakseni prosessoida maailmaa ja sen tapahtumia. Tähän funktioon ilmeisesti perustuu myös mun halu luoda asioita omin pikku kätösin ja siten ilmaista itseäni ja tulkita maailmaa. Kun teen asioita, tätä osa-aluetta toteuttaen, mä lepään. Kun sä tiedät mikä on sun ykkösenä oleva kognitiivinen funktio, sä tiedät aina mitä tehdä, kun paukut on loppu. Täällä ladataan akut.

Kakkosfunktio tasapainottaa sun ensisijaista tapaa toimia. Jos mulla olis vain kyky sisäänpäinkääntyneeseen tunteiluun, viettäisin paljon aikaa kotona yksin tuntien oloni yksinäiseksi ja maailmasta pois suljetuksi. Mutta mulle toiseksi vahvin tapa toimia on ulospäinsuuntautunut intuitio (ekstroverted intuition). Jos sun ensimmäinen funktio on ekstrovertti, sun toinen funktio on introvertti. Jotta tasapaino maailmassa säilyisi? Mulle tämä kakkosfunktio tuo innostumisen kaikesta uudesta, matkailusta ja seikkailuista nauttimisen, asenteen ”ainakin kerran voi kokeilla” ja toisaalta tylsistymisen liiallisen toistoon. Kun toteutan tätä osa-aluetta, kehityn ja kasvan, saan inspiraatiota ja piristysruiskeita. Kun sä tiedät mikä sun kakkosena oleva kognitiivinen funktio on, sä tiedät mitä tehdä kun haluat kasvaa ihmisenä, puskea omia rajojasi – oli ne sitten sisään- tai ulospäin.

Niiden kolmannen ja neljännen funktion funktiota mun täytyy vielä opiskella lisää. Nyt olen pysähtynyt ihailemaan kaunista ahaa-elämystä, jonka nämä teoriat persoonallisuuksista on mulle tuoneet: Mun halu seikkailla ja matkustaa ei ole levottomuutta tai kyvyttömyyttä ”sitoutua” elämän eri osa-aluisiin vaan tarvetta ja kykyä kasvaa ihmisenä ja kerätä lisää tietoa/kokemuksia maailmasta ja itsestäni.

Itsensä hyväksyminen on varmasti tärkeimpiä tehtäviä elämässämme. Se, että mun haaveilla ja muista ihmisistä ehkä hieman poikkeavilla ajatusradoilla on perusta psykologiassa, on aivan valtavan helpottava ja vahvistava kokemus. Suosittelen kokeilemaan!

Nelli

Ps. Tykkään kommenteista ja kaipaan palautetta!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *