Taidetta Roomassa

Ciao!

Mun reissun yhtenä tavoitteena on nähdä taidetta Roomassa ja tietty myös muualla. Nautin erityisesti maalauksista, mutta oon täällä Roomassa ollessani löytänyt myös monta mielenkiintoista patsasta. Osa on jollain lailla hauskoja ja osa mielettömiä taidonnäytteitä ja osa vain niin vanhoja, että niitä on pakko ihmetellä… Kovaa tavaraa tuo marmori.

Rooman kohteita miettiessäni kävi ilmi, että täällä on museoita ja gallerioita enemmän kuin mulla on aikaa tai energiaa kiertää. Valitsin niistä siis neljä itseäni eniten kiinnostava.

Vatikaanin museot

Mä meinasin skipata Vatikaanin kokonaan. Kuvittelin, että se on ulkokultainen turistirysä, jossa lähinnä alkaa ärsyttää, että toiset kerää rikkauksia ja muualla nähdään nälkää. Kyllä sitäkin on tullut täällä Roomassa kirkkoihin pujahtaessa mietittyä, mutta kyllä nuo Vatikaanin museot edusti niin suurta historiallista ja kulttuurista arvoa, että rahamäärät unohtui täysin. Turha kai niitä nyt on enää edes surra ja paljon sinne on kai saatu myös lahjoituksia. Ja sit on tietty sotasaaliit…

Menin kuitenkin Musei Vaticanoon ja nautin monesta pienestä yllätyksestä! Ensinnäkin tuo, että pidin patsaista! Kuka tiesi?

taidetta roomassa

taidetta roomassa

taidetta roomassa

Sitä mä pohdin, että kuka nuoden kaikkien päältä pyyhkii pölyt ja miten usein sen joutuu tekemään?! Sen jälkeen mietin, oliko nuoden alla olevien patsaiden tekoaikaan todella tuollainen hiusmuoti ja mitä ne käytti hiuslakanvastineena, jos nuo kampaukset on todellisia?

taidetta roomassa

Patsaiden lisäksi Vatikaanissa oli runsaasti maalauksia, kuten Abrazio I, jonka kuvaa voit ihailla aiemmassa jutussani ja Michelangelon kattomaalaukset Sistinen kappelissa – joka oli niin täynnä ihmisiä, että olin siellä alle viisi minuuttia ja jatkoin matkaani. Liikaa nähtävää!

taidetta roomassa

taidetta roomassa

taidetta roomassa

Vatikaanin museoiden jälkeen kävin Pyhän Pietarin katedraalissa ihmettelemässä sen suuruutta ja prameutta ja komeutta. Sinne oli lentokenttätyyliset turvatarkastukset, mutta ei pääsymaksua eikä ainakaan mun käydessä yhtään ruuhkaa. Olihan se upea.

Galleria Villa Borghese

taidetta roomassa

Villa Borghese on kaunis palatsi alue laajalla puistolla varustettuna. Siellä on Galleria Villa Borghesen lisäksi mm. eläintarha, Globe theater – puinen ympyrän muotoinen teatteri, jossa esitetään ainoastaan Shakespearia – modernin taiteen kansallismuseo, pari muuta museota… jne. Mä käveleskelin siellä aamutuimaan vähän ympäriinsä, napsin kuvia ja odottelin museoon pääsyä. Söin aamiaiseni eläintarhan kahvilassa, mutta en kuullut yhtään norsuääntä. :(

taidetta roomassa

taidetta roomassa

taidetta roomassa

Välikysymys – miten kauan menee, että puu kasvaa tuollalailla kivisen penkin ympärille? Anyone? Ja ihan ok puutarhatilanne näin tammikuun alkupuoliskolle… Eh?

taidetta roomassa

Galleria Villa Borghesessä on mm. pari Caravaggion ja Berninin teosta. Mä nautin kyllä erityisesti niistä Caravaggion maalauksista koska jopa tälläinen taidehistoriasta mitään ymmärtämätön näki miksi ne oli merkittäviä teoksia.

taidetta roomassa

Galleria Villa Borghesessa oli paljon patsaita miehistä ja mm. yksi Berninin mestariteos ”Proserpinan Raiskaus”. Mun mielestä tää yllä oleva neito on ihanan asenteellinen. Up yours! Mutta ehkä siinä Berninin teoksessa olikin niin mahtavaa se, että se sai mun karvat nousemaan pystyyn enkä halunnut katsella sitä…? Hmm.

Galleria Nazionale d’Arte Moderna – NGAM

taidetta roomassa

Italian modernin taiteen kansallismuseo sijaitsee myös Villa Borghesen puistoalueella. Pidin siellä olevista 1800-1950-lukujen maalauksista todella! Mukaan mahtui mm. pari Van Goghia ja Monet’n yksi lumpeenkukka teos. Löysin uuden lempparimaalarin: Giacomo Balla.

Palazzo Doria Pamphilj

taidetta roomassa

Doria Pamphiljin suvun palatsi on yksityisomistuksessa oleva rakennus ja taidekokoelma, joita pääsee ihailemaan Rooman keskustassa 12 eurolla. Lipun hintaan kuului myös opastusäänite (miten käännetään audioguide??) (Kalle kerro) ja sen saatuani kävelin jonkinlaisen autotallin läpi toisen kerroksen ensimmäiseen vastaanottosaliin. Autotallissa oli Porche. Nauhoitukselta puhui miellyttävä ääninen mieshenkilö perheensä taidekokoelmasta. Tuli sellanen olo, että tässä ollaan hyviäkin tuttuja! Oli kuulkaa komiaa.

taidetta roomassa

Suvun kokoelmiin kuului pari Berninin ja lukuisien muiden taiteilijoiden patsaita, Caravaggion, Rafaellon ja muutaman muun tunnetun maalarin teoksia, mutta myös runsaasti vähemmän tunnettujen maalareiden tauluja. Galleria oli suht nopeasti kierrettävissä ja jotenkin ihanan lähestyttävä ja lämmin, kun se mukava mies jutteli sieltä nauhalta…

taidetta roomassa

taidetta roomassa

taidetta roomassa

Michelangelo, Leonardo, Rafaello ja Caravaggio siis nähty. Mutta kuka hitto se Donatello sitten on?

Halauksin, Nelli

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *